annonse

The game is not over before it is over (Spillet er ikke over før det er over.)

Ikkje avgjort
Ikkje avgjort: Det er framleis tid til å snu vedtaket om det vidaregåande skulen i Rubbestadneset, meiner Leif Mæland. Arkiv (Foto: Håvard Hammarstrøm.)
Blir utfordra
Blir utfordra: Trond Giske blir utfordra på kva han vil gjere for å sikre framhald for den beste skulen i Noreg. Pressefoto. (Foto: )

Sitatet kan benyttes når det gjelder kampen for Rubbestadnes videregående skole, og for den del, den V.gs på Bømlo. Jeg håper derfor familien Hareide benyttet anledningen når de nå i helgen hadde storfint besøk av Statsministeren.

Det er selvsagt stas både for kommune, lokalsamfunnet og ikke minst familien Hareide å få besøk av Erna med følge. Ragnar Hareide har vert en arbeidskollega i mange år, og jeg regner med at både han og kona Tordis foret Statsministeren med faktaopplysninger vedr. beslutningen om R.vgs, og ikke bare puttet i dem kaker og is.

Når jeg først er innom familien Hareide, må jeg få lov å si noen ord om Knut Arild Hareide. Opp igjennom tiden arbeidet vi med prosjekt der også myndighetene var involvert. I den forbindelse fikk vi presentere prosjekter vi arbeidet med for Knut Arild ved hans første besøk hos oss som nyutnevnt statsekretær i Finans dept. Senere, både som stortingsrepresentant og statsråd, samarbeidet vi i ulike prosjekt, og det var imponerende å se den innsikt, gjennomføringsevne samt ærlige engasjement han la for dagen. Jeg har møtt en god del politikere opp igjennom tidene, og må være så ærlig og si at han er en av de som har imponert, og gjort et sterkt inntrykk på meg, både som menneske og politiker.

Så tilbake på sporet. Vi er nå i en situasjon der R. Vgs er vedtatt nedlagt uten at noe alternativ er klart. Skoleministeren undrer seg over beslutningen men kan lite gjøre. Videregående skoler er fylket sitt ansvar, og flertallet i fylket har en annen politisk farge en den regjeringen har, så han er maktesløs, sier han. På samme måte har rikspolitikere, den ene etter den andre kommet, snakket varmt om skolen, og så reist igjen. Videre har vi kommunepolitikere som sitter stilt i båten og ber innbyggerne i kommunen ikke lage for mye støy, for da kan resultatet bli enda verre. En kunne nesten tro at tanken på en videre politisk karriere i partiet er viktigere enn kommunens vitale interesser.

For de Videregående skolene er det sentrale skolemyndigheter som bl.a. setter krav til fraværsgrenser, kriterier for hvordan skolenes kvalitet skal måles, samt hvor ofte det skal måles. Resultatet av disse målingene kjenner vi, Rubbestadnes videregående skole er landets beste, og hva er så premien? Jo, det er en beslutning om nedleggelse.

Hva er det egentlig som skjer. Her er det rikspolitikere som lager konkurransereglene skolene skal strekke seg etter, og når vinneren blir disket uten en eneste reell begrunnelse, toer de sine hender og sier de ikke kan blande seg inn. Vi har nå en beslutning, som i realiteten er foretatt av en fylkesrådmann, og som er uangripelig for rikspolitikere.

Det er valg til høsten, og kan hende det da blir samme farge på regjeringsmakten som det er på fylkesmakten. I dette alternativet er det Trond Giske som er den skolepolitiske talsperson, og jeg vil utfordre han i denne saken.

Så, Trond Giske. Rubbestadnes vgs. er en anerkjent og viktig institusjon i Bømlo. Den er en drivkraft og betjener et variert og teknologibasert næringsliv i kommunen og ellers i nærområdet. Den er kåret til landets beste skole, målt etter departementets egne kriterier. Med dette som bakteppe er den uten saklig grunn, besluttet nedlagt. I den forbindelse har jeg følgende spørsmål til deg.

• Dersom dere kommer i posisjon vil dere se på saken på nytt, og sørge for at Bømlo får beholde samt utvikle det videregående skoletilbudet i takt med samfunn og næringslivets behov?

Leif Mæland

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt namn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på bomlo-nytt.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.